Dementia

 

 

 

Demencia-memóriaromlás-szellemi hanyatlás

 

A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt (idegsejtek igazolt károsodása). Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, mind a felidézés, mind a megjegyzés, távolabbról azonban a hosszú távú memória (emlékek eltűnése), a nyelv és a mozgás is érintett. A korábbi szellemi teljesítményhez képest mértékadó a már meglevő képességek elvesztése.

A memóriagondok általában 65 év felett jelentkeznek, de a kezdeti tünetek már 40 éves kor felett is megjelenhetnek.

A magasabb kognitív funkciók fokozatos elvesztése miatt károsodik az emlékezet, a gondolkodás, tájékozódás, megértés, számolás, tanulás, nyelv, véleményalkotás, döntéshozatal. Az öntudat tiszta. A demencia megállapításához a tüneteknek legalább féléven át fenn kell állniuk. Az érzékszervek a megszokott módon működőképesek, az érzékelés zavartalan. Mindezeket rendszeresen kísérik az érzelmi élet zavarai, az érzelmi kontroll, a motiváció és a társas viselkedés megváltozása. Lehet, hogy éppen ezek a változások a legfeltűnőbbek.

 

Milyen betegségek okozhatnak memóriaromlást, dementiát?

Neurológiai kórképek (pl.: az Alzheimer-kór elsősorban a 65 év felettiek betegsége, sclerosis multiplex, Parkinson-kór) pszichiátriai betegségek (pl.: stressz és depresszió), agyi érbetegségek, keringési betegségek (pl.: Stroke, lacunaris infarctusok), belgyógyászati kórképek (pl.: diabetes, hypertonia, vesebetegség), vagy anyagcserezavarok is állhatnak a háttérben (pl.: B12-vitamin hiánya, a pajzsmirigy alulműködése). Idősebb betegeknél gondolni kell arra is, hogy a zavartság hátterében húgyúti infekció, gyógyszer-mellékhatás vagy egy egyszerű kiszáradás is állhat.

Amikor az emlékezetkiesés hátterében nem azonosítható konkrét betegség, akkor az életkorral összefüggő természetes folyamatról beszélünk. Az öregedéssel összefüggő memóriaváltozás és a demencia számos ponton elkülöníthető. A különbségeket mutatja be az alábbi táblázat, az ebben bemutatott információk nem elégségesek a diagnózis felállításához, csak iránymutatásként szolgálnak.

 

ÖREGEDÉS VS. DEMENCIA

Normális öregedési folyamat

Demencia

Feledésbe merülhetnek egy esztendővel korábbi beszélgetések vagy események részletei.

Feledésbe merülnek teljesen friss beszélgetések és események részletei.

Egy-egy ismerős neve nehezen felidézhető.

Nem tudja a családtagok neveit, vagy nem ismeri fel őket.

Alkalmanként megfeledkezik dolgokról és eseményekről.

Rendszeresen megfeledkezik dolgokról és eseményekről.

Alkalmanként nehezen találja a szavakat.

Beszéd közben gyakran tart szüneteket és használ időnyerésre szolgáló szavakat és töltelékszavakat, így keresve a megfelelő kifejezést.

Miközben a családtagok nem érzékelnek állapotváltozást, az idősödő ember aggodalommal tekint az emlékezőképességében bekövetkezett változásokra.

Miközben a családtagok aggodalommal szemlélik a memóriában bekövetkezett változásokat, az adott személy semminemű problémát nem érzékel.

 

A demens betegek gondozása hatalmas feladat a gondozó számára!

 

A demencia megelőzése

A befolyásolható kockázati tényezők közül a szélütés kilencszeresére fokozza a demencia kockázatát! Ez is mutatja, hogy az olyan krónikus betegségek, mint a magas vérnyomás, magas vérzsírszint és a cukorbetegség, az erek károsítása révén hozzájárulhatnak demencia kialakulásához. Az alkohol, drogok (beleértve a központi idegrendszerre ható gyógyszereket is) és a dohányzás szintén hozzájárulhatnak a szellemi hanyatláshoz. Ezért nagyon fontos az egészséges életmód kialakítása már fiatal korban, a rendszeres orvosi kontroll vizsgálatok, és a tüneteket nem okozó krónikus betegségek kezeltetése is!

 Dementia gyanúja esetén kérje háziorvosa segítségét annak kivizsgálásában, kezelésében!