Reflux diéta

 

Reflux diéta (GERD)

A gyakori gyomorégésnek sokszor nem tulajdonítunk jelentőséget, pedig a tünetek hátterében akár komoly szövődményekkel járó betegség, a reflux betegség is állhat. Reflux betegségnek nevezzük azt a rendszeresen, gyakran jelentkező tünet együttest, amelynek során a gyomorsav a nyelőcsőbe áramlik, és ott égő, maró fájdalmat okoz.

Különösen veszélyeztetettek azok, akik testsúlyfelesleggel rendelkeznek, légúti betegségben szenvednek és a kismamák. Gyakori a tisztázatlan eredetű fejfájás, melynek hátterében sokszor reflux betegség áll. Ezt a gasztroenterológus szakorvos egy viszonylag egyszerű tükörvizsgálattal meg tudja erősíteni.

A felnőtt lakosság 40-60%-a tapasztal átmeneti gyomorégést, 24%-ában több mint 10 éve fennállnak a panaszok, a lakosság 17%-a refluxos panaszok miatt hetente legalább egyszer gyógyszer szedésére kényszerül. Bizonyos gyógyszerek szedése szintén fokozott gyomorsav termeléssel járhat (NSAID fájdalomcsillapítók).

A diéta alapja, hogy több alkalommal étkezzünk kisebb mennyiséget, így könnyebben megakadályozhatjuk a visszafolyást, ezért vezessük be a naponta ötszöri étkezést.

Gyomorsav-túltengés diétája
 

Étkezés:

- 4-5 étkezés ajánlott naponta, lehetőleg azonos időpontokban, egyszerre kis mennyiség
- a 6-nál több étkezés ismételt gyomorsav elválasztást eredményez, ezért nem ajánlott
- a késő esti vacsora kedvezőtlen, mert fokozza az éjszakai savtermelést

Savtermelést növelő ételek:
- kávé (a koffeinmentes is) – csersav tartalma miatt
- alkohol
- szénsavas italok, üdítők
- csípős paprika, torma, mustár, szerecsendió
- tej – csak átmenetileg enyhíti a panaszokat, a benne lévő kalcium és fehérjék fokozzák a savtermelést
- a fehérjéknek átmenetileg savmegkötő hatásuk van, de bomlástermékeik már fokozzák a savtermelést

+ dohányzás, lelki kiegyensúlyozatlanság, pszichés zavarok, feszültség, idegesség, stressz

Savkötő hatású ételek:
- krémsajt, tej (csak átmenetileg), vaj, tejszín
- lágy tojás
- natur yoghurt vagy kefir
- dió, mogyoró, mandula
- keksz (pl. háztartási keksz, Korpovit), kétszersült, másnapos kenyér
- burgonya
- felfújtak, kásafélék

Leggyakrabban panaszt okozó ételek:
- méz (hangyasav tartalma miatt)
- tömény cukros ételek
- magas sótartalmú ételek
- erős fűszerek
- erjedt, csípős, érett sajtok
- bő zsírban/olajban sültek (pl rántott hús, olajban sült burgonya stb.), olajban pirított ételek (pl. hagyma, morzsa, stb.) – a felhevített olajban gyomornyálkahártyát izgató bomlástermékek keletkeznek
- füstölt, nagyon zsíros húskészítmények (pl. szalonna, kolbász, tepertő, szalámi, disznósajt, füstölt sonka, stb.)
- kávé, szeszes italok
- húsleves, erőleves, pecsenyelé, kocsonya
- túl forró vagy túl hideg ételek
- szárazhüvelyesek, retek, káposzta, uborka, zöldpaprika, paradicsom

Ez a felsorolás csak általános érvényű, lehet, hogy valakinek nem minden okoz panaszt. A tolerancia/tűrőképesség teljesen egyéni. Saját magunknak kell kitapasztalni, hogy mit és milyen formában tudunk elfogyasztani.

Jótékony hatásúak:
- sok folyadék fogyasztása (nem szénsavas vagy tömény cukros!)
- probiotikus joghurt, kefir

- magas élelmirost-tartalmú ételek (pl. barna kenyerek, müzlik, gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, diófélék és olajos magvak) – lassabban ürülnek ki a gyomorból, így savkötő hatásuk is tovább érvényesül!!!

Magas élelmirost-tartalmú ételek fogyasztásakor még több folyadékot kell fogyasztani!

Konyhatechnológia:
- rántás helyett habarást alkalmazzunk (tejföllel, tejszínnel, kefirrel stb.)
- lazítás tojásfehérjével, áztatott zsemlével, rizzsel, tejszínnel, tojássárgájával
- részesítsük előnyben a főzést, párolást, gőzben főzést, agyagedény használatát, a minimális zsiradékkal készített ételeket (wok, alufólia, őzgerinc, teflon stb.) és kerüljük a felhevített zsiradékkal készülteket
- a csípős fűszerek helyett ételeinket zöldfűszerekkel (pl. petrezselyem, kapor, oregánó, kakukkfű, majoranna, bazsalikom stb.) készítsük

Ha a gyomorsav regurgitál a nyelőcsőbe, akkor gastrooesophagialis reflux betegségről beszélünk.

Gastrooesophagialis reflux betegség diétája:
- gyakori, kis étkezések (4-5/nap)
- étkezés utáni lefekvés, vagy a késői étkezések elkerülése
- kerülni kell az étkezés után közvetlenül nehéz tárgy felemelésével járó munka végzését
- kerülni kell a nyelőcső záróizomzatának ellazulását segítő élelmiszereket: zsírok, olajok, alkohol, mentol, borsmenta, fodormenta, fokhagyma, vöröshagyma, csokoládé, kakaó, koffein
- kerülni kell a nyálkahártyát irritáló ételeket: narancs, graperfuit, citrom, paradicsom, bors, erős fűszerek
- a fokozott nyálelválasztás jó hatású (pl. étel látványa, rágógumi- nem mentolos!)

Életmód:
- a dohányzás kifejezetten káros
- a szűk ruházat, öv fokozza a hasűri nyomást
- alváskor megemelt fejvégű testhelyzet javasolt

A reflux betegségben szenvedők 12 pontja:

  1. Figyeljük meg milyen ételek és italok okoznak fokozott panaszokat és iktassuk ki azokat étrendünkből!
  2. Kerüljük el a nyelőcső és a gyomor közti izmot ellazító ételek fogyasztását. Ilyen: a csokoládé, a mentol, a koffein, az alkohol és minden zsíros étel.
  3. Szintén tartózkodjunk a sérült nyelőcsövet irritáló táplálékoktól, mint a paradicsom, a citrusfélék, a chili és a bors!
  4. A gyomorégés elkerülése érdekében az étkezést követő 1í2 órában kerüljük mind a lefekvést, mind pedig az intenzív mozgást!
  5. Emelje meg az ágy fejét 15-20 centiméterrel, így fekvő testhelyzetben is csökkentheti a sav visszaáramlásának valószínűségét!
  6. Ne viseljen szoros ruhát! Ha szoros ruhába préseljük magunkat, azzal nyomást gyakorolgatunk a gyomorra, ezzel a gyomorsavat a nyelőcső felé kényszerítjük.
  7. Inkább többször fogyasszunk kis mennyiségű ételt, kerüljük a gyomrot túlzottan megterhelő ételek nagy mennyiségű, egyszeri fogyasztását!
  8. Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt!
  9. Étkezések után fogyasszunk nem-mentolos rágógumit, ezzel serkentve a nyáltermelést! A nyál segíti az emésztést és a savas hatás semlegesítését is.
  10. Túlsúly esetén étrendünket úgy állítsuk össze, hogy a mérsékelt ütemű súlyvesztésre törekedjünk! Ez szintén segíti a tünetek csökkentését.
  11. Étkezések után fogyasszunk el egy pohár vizet, amely segít eltávolítani az esetlegesen a nyelőcsőbe jutott gyomorsavat, megelőzve a maró hatást.
  12. Kerüljük a stresszt!