Koronavirus

Koronavírus tájékoztató:

Lakossági tájékoztatók: 

http://www.nnk.gov.hu

https://koronavirus.gov.hu

https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu

https://coronavirus.jhu.edu/map.htm

https://koronavirus-kisokos.eu/

Ingyenes koronavius zöld számok:

06-80-277-455

06-80-277-456

AMIT A COVID-19 VIZSGÁLATOT VÉGZŐ SZŰRŐBUSZOKRÓL TUDNI KELL:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/component/content/article/11-foosztalyok/874-amit-a-covid-19-vizsgalatot-vegzo-szurobuszokrol-tudni-kell?Itemid=135

COVID-19:MINTAVÉTEL CÉLJÁBÓL FELKERESHETŐ INTÉZMÉNYEK:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek

 

Oltás:

Comirnaty:

https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/comirnaty-epar-medicine-overview_hu.pdf?fbclid=IwAR0uwn9PWlfz5DMb-tKjBmXzFYCIimGH4ZXIFw18fdR2YM22Ie1Y-H2pLLA

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_hu.pdf

Moderna:

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/moderna_vakcina_-_lakossagi_tajekoztato.pdf

Sinopharm:

https://ogyei.gov.hu/sinopharm_koronavirus_elleni_vakcinajanak_magyar_nyelvu_alkalmazasi_eloirasa/

Astra-Zeneca:

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/astrazeneca_lakossagi_tajekoztato.pdf

 

REGISZTRÁCIÓhttps://vakcinainfo.gov.hu/

 

 

A fertőzés forrása: A kezdeti esetek zoonotikus forrása jelenleg ismeretlen. Jelen járványban a beteg és a tünetmentes ember is lehet a fertőző forrás.

A terjedés módja: az emberről-emberre történő terjedés jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik.

Lappangási idő: a jelenlegi adatok szerint általában 5-6 nap (1-14 nap).

A fertőzőképesség tartama: új koronavírussal történő fertőződés esetén légúti mintákból a tünetek megjelenését megelőző 1-2 napban kimutatható a vírus, a beteg a tünetek megjelenése előtti 48 órában fertőző lehet. Enyhe megbetegedés esetében 8 napig, kórházi megbetegedések esetén körülbelül 3 hétig becsülik a vírusürítést. A tünetek kezdete körül észlelhető magas víruskópiaszám miatt feltételezhető, hogy a fertőzést könnyen át lehet adni a betegség korai fázisában.

 

A betegség fontosabb tünetei:

A WHO adatai szerint a megbetegedés jellemzően lázzal (a betegek 88-93%-ánál), köhögéssel (59-82%), fáradékonysággal (44-70%), étvágytalansággal (40-84%), légszomjjal (31-40%), izomfájdalommal (11-35%) jár. Egyéb nem specifikus tünetek a torokfájás, orrdugulás, fejfájás, hasmenés, hányinger vagy hányás. A légúti tüneteket megelőzően fellépő, szagérzékelés elvesztéséről/zavaráról és ízérzékelés elvesztéséről/zavaráról (anosmia és ageusia), is beszámoltak. Emellett további tünet lehet a hidegrázás, kötőhártyagyulladás.

Idősebb betegek és immunkompromittált személyek esetében különösen jellemző lehet az atíposos tünetek megjelenése: fáradékonyság, csökkent éberség, csökkent mobilitás, hasmenés, étvágytalanság, delirium továbbá a láz hiánya.

A COVID-19 megbetegedés leggyakrabban enyhe (40%) vagy közepesen súlyos (40%) formában zajlik, ekkor a klinikai kép az enyhe légúti fertőzéstől a nem súlyos tüdőgyulladásig terjedhet. A megbetegedések 15%-a súlyos lefolyású. A betegek 5%-ánál alakulhat ki kritikus állapot, amikor légzési elégtelenség, szeptikus sokk, többszervi elégtelenség jelentkezik.

A SARS-CoV-2 által okozott megbetegedés járhat légzőszervi szövődménnyel (pl. tüdőfibrózis). A COVID-19 súlyos formája esetén kardiovaszkuláris szövődmények is előfordulhatnak: szívizomkárosodás, szívritmuszavar,, cardiomyopathia és szívelégtelenség.

A COVID-19 megbetegedés mentális és neurológiai manifesztációkkal társulhat: delíriummal, encephalopathiával, agitációval, stroke-kal, meningo-encephalitisszel, íz- és szagérzés csökkenéssel, zavartsággal, depresszióval és alvászavarral. A delírium jelentkezése az új típusú koronavírus fertőzés kapcsán kifejezetten megnöveli a halálozási kockázatot.

 

Ki minősülhet gyanús esetnek:

Olyan akut légúti fertőzésben szenvedő beteg, akinél az alábbi tünetek közül legalább egy fennáll: láz (≥38°C), köhögés, légszomj; szaglásvesztés, ízérzés hiánya vagy ízérzés zavara, hirtelen megbetegedési kezdettel, függetlenül a megbetegedés súlyosságától, és aki a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt megerősítetten vagy valószínűsítetten új koronavírussal fertőzött személlyel.

Szoros kapcsolatban álló személynek minősül az, aki a valószínűsített vagy a megerősített COVID-19 fertőzöttel:

- egy háztartásban él;

- személyes kapcsolatba került (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő);

- zárt légtérben tartózkodott (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő) [pl. munkahelyen egymás közelében, iskolában egy osztályteremben, kórházi beteglátogatás során];

- közvetlen fizikai kapcsolatba került új koronavírussal fertőzött személlyel (pl. kézfogás útján);

- védőeszköz alkalmazása nélkül új koronavírussal fertőzött beteg váladékával érintkezett (pl. ráköhögtek vagy szabad kézzel ért használt papír zsebkendőhöz);

- a repülőúton  bármilyen irányban 2 ülésnyi távolságban ült

- COVID-19 beteget ápolt,

- a repülőgép személyzeteként az új koronavírussal fertőzött beteg ülőhely szektorában látott el szolgálatot,

- az előírt egyéni védőeszköz megfelelő alkalmazása nélkül a COVID-19 beteg közvetlen ellátásában/ápolásában részt vett vagy laboratóriumi dolgozóként COVID-19 beteg mintáit kezelte.

ELJÁRÁSREND A 2020. ÉVBEN AZONOSÍTOTT ÚJ KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN - 2020.06.12.:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban

 

Az alkalomszerű kapcsolatba került személyek esetén - beleértve az új koronavírus közösségi terjedésével érintett területekről visszaérkezőket - nincs szükség járványügyi megfigyelésre, azonban a kontaktok figyelmét fel kell arra hívni, hogy az utolsó expozíciót követő 14 napig, a COVID-19 fertőzésre jellemző tünetek (ideértve a bármilyen mértékű lázat, köhögést, légszomjat, szaglásvesztés,t ízérzészavart) kialakulását önmaguk ellenőrizzék.

Ha a tünetek a kontaktustól számított 14 napon belül jelentkeznek, akkor a kontakt személyek azonnal izolálják magukat (maradjanak otthonukban) és vegyék fel a kapcsolatot a háziorvosukkal/kezelőorvosukkal!

 

 

Tisztelt Páciensek,

amennyiben felmerül a gyanújuk, hogy az új koronavírus fertőzésben szenvedhetnek, kérem, hogy rendelési időben a rendelő számán, azon kívül a nyilvános mobilszámon kérjenek telefonos felvilágosítást, segítséget a rendelő személyes felkeresése helyett! Ne használják a tömegközlekedést, ne menjenek tömegrendezvényekre, közösségbe, ne intézzenek bevásárlást, ne váltsanak ki patikában gyógyszert személyesen! A gyanús beteg otthonában, izoláltan tartózkodjék, a segítség kérését is innen intézze telefonon!

Fokozottan tartsák be a higiénés rendszabályokat maguk és mások védelmének érdekében!

 

Amit a koronavírusról mindenkinek tudnia kéne

https://joszo.hu/koronavirus/

 

 

TEENDŐK HÁZI KARANTÉN ELRENDELÉSE ESETÉN

Koronavírus (COVID-19): tájékoztatás otthonában való járványügyi megfigyelésről 
 
1. Maradjon otthonában Az otthon történő elkülönítés ajánlott időtartama jelenleg 10 nap. Ez idő alatt csak akkor hagyja el otthonát, ha esetleg egészségügyi ellátásra van szüksége. Ez utóbbi esetre vonatkozóan a 4. és 8. pontokban foglaltakat kell figyelembe venni.  Ne menjen dolgozni, ne menjen oktatási-nevelési intézménybe, ne használja a közösségi tereket, ne használja a tömegközlekedést vagy taxi szolgáltatást addig, amíg arra vonatkozóan tanácsot nem kap, hogy mikortól teheti ezt meg biztonságosan.  Amennyiben egyedül él, az otthoni ellátását önmagának kell megszerveznie a hozzátartozói vagy ismerősei segítségével, például ha élelmiszerre, egyéb háztartási cikk beszerzésére vagy gyógyszerre van szüksége. Lehetséges az is, hogy telefonon vagy az interneten rendel magának szükséges dolgokat. Az átvételt vagy kiszállítást úgy kérje, hogy a csomagot hagyják az ajtaja vagy a kapuja előtt, ne személyesen vegye át. 


2. Amennyiben nem egyedül él, különítse el magát a háztartásában élő családtagoktól, más személyekről (ha erre lehetőség van) A háztartásában élő családtagoktól, más személyektől elkülönülten, egy szellőztetésre alkalmas szobában tartózkodjon. A szobában az ablakon és/vagy erkélyajtón keresztül gyakran szellőztessen. A szoba ajtaját tartsa csukva.  Ha több mint egy WC és/vagy fürdőszoba van otthonában, akkor legyen egy WC és/vagy fürdőszoba az Ön számára kijelölve, és ne használja azt a WC-t és/vagy fürdőszobát, amit mások használnak.  Ha csak egy WC és/vagy fürdőszoba van otthonában, a helyiség rendszeres takarítása szükséges. Javasolt, hogy lehetőség szerint legyen egy beosztás a WC és/vagy fürdőszoba használatára úgy, hogy Ön használja ezeket utolsónak. A használat után alaposan ki kell takarítani a WC-t és /vagy fürdőszobát. Fontos, legyen saját törölközője, mind a fürdés utáni törölközésre, mind pedig a kézmosás utáni kéztörlésre, és ezeket az egy háztartásában élő családtagok, más személyek ne használják. Ha olyan szálláson lakik, ahol közös használatú konyha, fürdőszoba vagy közösségi terek vannak (pl. kollégium, albérlet), maradjon a szobájában csukott ajtó mögött, csak akkor hagyja el a szobáját, ha feltétlenül szükséges, és ekkor viseljen orr-szájmaszkot. Ha a konyha használatán osztozik másokkal (akár otthon, akár kollégiumban, albérletben, stb.), lehetőség szerint ne használja akkor, amikor mások is ott tartózkodnak.   Ha ez nem lehetséges, a közös konyhában való tartózkodáskor viseljen orr-szájmaszkot. Az ételt a szobájában fogyassza el. 


3. Kerülje a háztartási eszközök, tárgyak közös használatát Ne használjon közös tányérokat, poharakat, bögréket, evőeszközöket, törölközőket, ágyneműt vagy más tárgyakat másokkal közösen, ezek legyenek saját használatra kijelöltek. Használat után minden tányért, poharat, bögrét, evőeszközt alaposan el kell mosogatni. Ha rendelkezésre áll, használjon mosogatógépet ezek mosogatására és szárítására. Ha ez nem lehetséges, mosogassa el ezeket meleg vízzel és mosogatószerrel, és alaposan törölje meg, egy külön, mások által nem használt konyharuhával. A konyharuhát a szobájában tartsa. Ha a fenti ajánlásokat nem lehet betartani, akkor az otthonában való elkülönítés helyett más módozatot kell találni az elkülönítésre. 

4. Telefonáljon, mielőtt orvoshoz fordul Bármely orvosi vizsgálat vagy szükséges egészségügyi ellátás előtt telefonon egyeztesse a személyes megjelenés lehetőségeit háziorvosával vagy más egészségügyi szolgáltatóval. Erre azért van szükség, hogy az orvos vagy az egészségügyi intézmény előre felkészülhessen, és megelőző intézkedéseket tehessen a másokkal való érintkezés minimalizálására.  

5. Viseljen orr-szájmaszkot, amennyiben orvosa vagy az egészségügyi hatóság ezt javasolja Amennyiben orr-szájmaszk használatát javasolták Önnek, ezt viselnie kell akkor, amikor másokkal van egy helyiségben vagy személyesen megy orvosi vizsgálatra. Ha bármilyen oknál fogva nem tud orrszájmaszkot viselni, akkor egy sállal (egyéb textillel) is el tudja takarni orrát, száját. 


6. Tüsszentéskor és köhögéskor takarja el száját és orrát Tüsszentéskor és köhögéskor takarja el száját és orrát egy papírzsebkendővel, majd dobja ki azt a szemetes kukába (ennek kezeléséről lásd a 10. pontot). Ezután legalább 20 másodpercen át mosson kezet szappannal és vízzel, majd törölje szárazra a kezét. Ha nem áll rendelkezésre kézmosási lehetőség, akkor fertőtlenítse kezét, pl. zsebben hordható alkoholos kézfertőtlenítőszerrel.  Ha nincs kéznél papírzsebkendő, a könyökhajlatába köhögjön vagy tüsszentsen. 


7. Mosson gyakran kezet A kézmosást alaposan, szappannal és vízzel kell elvégezni. A beszappanozott kezet legalább 20 másodpercen keresztül dörzsölje át, majd öblítse le a szappanos habot vízzel, és törölje szárazra a kezeit.   Kerülje a szemeinek, orrának, szájának érintését, ha előtte nem mosott kezet. 


8. Figyelje magát, hogy jelentkeznek-e légúti fertőzés tünetei Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha tünetek jelentkeznek, például belázasodik, köhögni kezd vagy légzése nehezített lesz.  Ha nem sürgős esetről van szó (pl. tünetei vagy állapota nem súlyos), elégséges, ha háziorvosát hívja fel telefonon további tanácsért.  Ha sürgős esetről van szó, akkor mentőt kell hívni a 112-es számon, és a tünetek mellett jelezni kell a segélyhívást fogadó személynek azt, hogy Ön eddig otthonában volt elkülönítve az új koronavírus terjedésének megelőzése céljából.   


9. Ne fogadjon látogatókat otthonában  Ne hívjon, ne engedjen be látogatókat otthonába. Ha sürgősen kommunikálnia kell valakivel, akivel nem egy háztartásban él, tegye ezt telefonon vagy elektronikus úton (pl. emailben, internetes videóbeszélgetésben). Ha mindenképpen szükség van arra, hogy otthonában valaki felkeresse Önt, akkor előtte beszélje meg ezt telefonon háziorvosával.  


10. A háztartásban keletkezett hulladék kezelése Minden olyan hulladékot vagy szemetet, beleértve a használt papírzsebkendőt vagy orr-szájmaszkot, amellyel érintkezett, műanyag szemetes zsákba kell dobni és a zsákot lezárni, amikor megtelt. A műanyag szemetes zsákot egy második szemetes zsákba kell ezután tenni, amit szintén le kell zárni. Ezt a szemetes zsákot lehet a szokásos módon kidobni.

11. A háztartásban keletkezett szennyes kezelése Amennyiben van otthon mosógépe, minden szennyes ruhaneműt, ágyneműt, törölközőket, konyharuhákat legalább 60°C-on, más szennyesétől elkülönítetten kell kimosni. Amennyiben nincs otthoni mosásra lehetőség, a szennyest zsákba kell helyezni, és az elkülönítés letelte után kell kimosni.  Ha esetleg az elkülönítés ideje alatt tünetei jelentkeznének és az elvégzett diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat eredménye az Ön új koronavírus okozta fertőzöttségét igazolja, akkor útmutatást fog kapni a szennyes ruhaneművel kapcsolatos eljárásra. 
 
Ha a fenti ajánlásokat nem lehet vagy nem tudja betartani,  akkor az otthonában való elkülönítés helyett más módozatot kell találni az elkülönítésre! 

 

 

 

A légúti vírusok terjedése:

A légúti vírusok a fertőzött személy váladékaival terjednek köhögés, tüsszentés, beszéd vagy légzés során úgy, hogy a másik személy közvetlenül érintkezik ezekkel a részecskékkel, vagy olyan felülettel melyet korábban a beteg is megérinthetett ( pl.:  ajtókilincs, tömegközlekedési járművek kapaszkodói, saját használati tárgyaink, pénz, stb. ).

Ha a kórokozókkal teli kezünkkel megérintjük magunkat szánkat, orrunkat, közvetlenül juttatjuk őket szervezetünkbe.

Felső légúti megbetegedéseknél a köhögési etikett (lehetőleg zsebkendőbe tüsszögjünk, köhögjünk, ennek hiányában a könyökhajlatunkba) betartása elengedhetetlen, köhögés, tüsszentés és orrfújást követően alaposan mossunk kezet (szappannal), vagy kezeinket fertőtlenítsük, szellőztessünk gyakran, hogy a levegőbe kerülő mikroorganizmusok számát csökkentsük.

A helyes kézmosás átlagosan 30-60 másodpercig tart. Fontos, hogy a kézmosás alkalmával ne viseljünk ékszert kezünkön. A szappant kezünkre juttatva legalább 15 másodpercig dörzsöljük a kezünket, igyekezzünk a kéz minden területét alaposan átdörzsölni, majd kéz meleg vízzel jól öblítsük le, és töröljük szárazra papírtörlővel.

 

 

KERESŐKÉPTELENSÉG

Aki COVID-19 vírussal kapcsolatban vagy otthonában, vagy egészségügyi intézményben járványügyi megfigyelés alá kerül, keresőképtelen állományba vehető.

Jogszabályi háttér: egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: Ebtv.) 44.
§ g) pontja szerint keresőképtelen, akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, illetőleg állat- egészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható.

KI VESZ KERESŐKÉPTELEN ÁLLOMÁNYBA?

COVID-19 vírussal összefüggésben keresőképtelen állományba vételre ugyanazon orvos jogosult, mint bármilyen más okból.
A hatósági határozatról a hatóság hivatalból értesíti a keresőképtelen állományba vételre jogosult orvost.

A közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás vagy hatósági elkülönítés esetén a keresőképtelenséget az orvos „7”-es kóddal igazolja.

Jogszabályi háttér: 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet 11. § (2) bekezdése kimondja, hogy, ha a keresőképtelenség közegészségügyi okból történt hatósági elkülönítés, illetőleg közegészségügyi okból történt foglalkozástól eltiltás vagy járványügyi zárlat miatt áll fenn, az intézkedéseket elrendelő tisztifőorvos értesíti a keresőképtelen állományba vételre jogosult orvost, aki a biztosítottat nyilvántartásba veszi, és keresőképtelenségét igazolja.

 

TÁJÉKOZTATÓ MUNKÁLTATÓI LEHETŐSÉGEKHEZ A COVID-19 VÍRUS FERTŐZÉSSEL KAPCSOLATBAN

Sem a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben (a továbbiakban: Mt.), sem a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvényben nincs külön speciális szabályozás járványveszély esetére azaz, ha közegészségügyi okból prevenciós jelleggel indokolt a munkavállaló munkahelyi távolléte. Általános jelleggel azonban megállapítható, hogy a járványveszély különböző szintű kategóriáiban az ún. állásidő szolgálhat általános jogalapul a foglalkoztatás „szüneteléséhez”. Az állásidőn kívüli egyéb intézkedési lehetőségek korlátozottak.

MUNKÁLTATÓ

Az Mt. alapján a munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés és a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint foglalkoztatni (Mt. 42. § (2) bekezdés és 50. § (1) bekezdés a) pont), továbbá - a felek eltérő megállapodása hiányában - a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani (Mt. 51. § (1) bekezdés).

A munkáltató köteles az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítani. A munkába lépést megelőzően és a munkaviszony fennállása alatt rendszeres időközönként köteles ingyenesen biztosítani a munkavállaló munkaköri alkalmassági vizsgálatát (Mt. 51. § (4) bekezdés).

MUNKAVÁLLALÓ

Abban az esetben, ha a munkavállaló az orvosi vizsgálat alapján nem keresőképtelen, köteles a munkaszerződés szerint a munkavégzési kötelezettségét teljesíteni és munkavégzés céljából rendelkezésre állni. Ha tehát a munkavállaló a teljesítésre kész és képes, és orvosi igazolás nem támasztja alá, hogy keresőképtelenségét fertőző betegség vagy annak gyanúja okozza (Ebtv. 44.§ ), a foglalkoztatási kötelezettség teljesítésének elmulasztása szerződésszegésnek minősül, s ezért jogellenes.

ÁLLÁSIDŐ

Ha a munkáltató a foglalkoztatási kötelezettségét a beosztás szerinti munkaidőben nem teljesíti, az állásidő szabályai alkalmazandóak. Az Mt. 146. § (1) bekezdése (a Kit. 135. §-a megegyezik az Mt. 146. § rendelkezéseivel.) szerint a munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő) - az elháríthatatlan külső okot kivéve - alapbér illeti meg.

Ha a munkavállaló a teljesítésre kész és képes, keresőképes és nincs fertőző betegség gyanúja, de a munkáltató prevenció céljából a vállalkozás zavartalan működőképességének biztosítása és a tulajdon védelme érdekében a döntése alapján nem foglalkoztatja a munkavállalót a beosztás szerinti munkaidőben, illetve a munkavállalót „eltiltja” a munkavégzéstől, a távollét tartama állásidőnek minősül, ha a munkavállaló személyével összefüggésbe hozott járványveszély a munkáltató eszközeivel elhárítható és arra objektíve lehetősége van megelőző védelmi intézkedések bevezetésével.

Az Mt. 146. § (2) bekezdése alapján, ha a munkáltató hozzájárulása alapján a munkavállaló mentesül a munkavégzés alól, a kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint illeti meg díjazás.

OTTHONI MUNKAVÉGZÉS

Amennyiben a munkáltató tevékenysége és a munkavállaló által betöltött munkakör jellege megengedi a munkáltató ideiglenesen átadhatja a munkavégzési hely megválasztásának jogát a munkavállaló számára (otthoni munkavégzés), ha arra az információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközök rendelkezésre állnak.

 

 

Házi karantén:

 

Azok az emberek, akik potenciálisan fertőzött országból lépnek be az országba, még ha tünetmentesek is, házi karanténra kényszerülnek, ami annyit jelent, hogy 14 napig nem hagyhatják el lakóhelyüket, valamint nem fogadhatnak vendégeket. Ezeket a személyeket a kijelölt járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, valamint a házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

Azok a személyek, akik házi karanténba kerülnek, kötelesek egy hatósági feliratot, úgynevezett piros lapot- a bejárati ajtójukra kiragasztani, ami arra figyelmeztet, hogy járványügyi megfigyelés alatt vannak.

A házi karanténban tartózkodók ellátásáról - amennyiben azt családon belül, vagy ismerősök útján nem tudják megoldani - a települési önkormányzat polgármestere gondoskodik.

Ennek értelmében, azok a lakosok, akik ilyen helyzetbe kerülnek, segítséget az alábbi telefonszámokon kérhetnek.

06/24 366 614

06/20 2790291

06/30 9112208

Ezeken a telefonszámokon 0-24 óráig fogadják hívásaikat.

Központi hivatalos tájékoztatást, az alábbi linken olvashatnak:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ezert-fontos-hatosagi-hazi-karanten-bevezetese-es-betartasa?fbclid=IwAR3RRrgWjdt2fxCXRgud-tDC5HKg3UeYYsiUSZ-aM1wGPCMZXkXaN2-UdYE