Epebetegek diétája

 

                         

 

Epebetegek étrendje:

 

A máj által termelt epe fontos szerepet játszik a zsíremésztésben. Az epe az epehólyagban gyűlik, majd onnan jut a vékonybélbe. Ha a kiürülés akadályozott, akkor az epe besűrűsödik, megnő az epekő kialakulásának veszélye. Ezzel együtt vagy emellett gyulladás is kialakulhat.

                                  

 

A betegség nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Hajlamosító tényező: elhízás, cukorbetegség, köszvény. A diéta segítségével nemcsak enyhíteni lehet a panaszokat és a tüneteket, hanem meg lehet elôzni a rosszulléteket, görcsrohamokat.

 

A diétát alapvetően meghatározza, hogy a betegség görcsökkel járó vagy nyugalmi szakaszában van-e. Fontos kiemelni, hogy az epebetegek étrendje mindig egyénre szabott, ezt nagyban befolyásolja a beteg egyéni tűrőképessége.

 

Tanácsok epebetegek diétájához:

A diéta zsírszegény, rostszegény, fűszerszegény legyen.

 

Rendszeres, gyakori és kis étkezéseket kell alkalmazni. A beteg lehetőleg lassan, nyugodtan táplálkozzon. Az étel konyha technikailag úgy legyen elkészítve, hogy ne gyakoroljon az emésztőrendszerre durva ingert.

 

Zsírszegénység:

Olajjal a főzés előnyösebb, de az ételek olajozása is a lehető legkisebb mértékű legyen. Kerülni kell a bő zsiradékban kisütött ételeket: lángos, fánk, rántott húsok, bundázott zöldségfélék, sült burgonya.

Nem javasolt a zsíros tejtermékek – tejszín, tejföl, zsíros túró, zsíros sajtok ¬fogyasztása. A sertéshúsok közül csak a sovány részek ajánlottak: karaj, comb. A nem hizlalt szárnyasok – csirke, kacsa, liba – fogyaszthatók.

Ajánlott ételkészítési étjárások: grillezés, párolás, roston sütés, főzés.

 

Rostszegénység:

Rostot elsősorban a gyümölcsök és a zöldségfélék tartalmaznak. Itt azonban különbséget kell tenni durva rost és diétás rost között. A diétákban a durva rost kerülendő. Ezért nem ajánlott a kelkáposzta, édeskáposzta, savanyú káposzta, szárazbab, lencse és a feles borsó. A gyümölcsök közül a szőlő, a birsalma, a sárgabarack és az apró-magvasok: málna, eper, szeder, egres, ribizke nem ajánlott. A többi zöldség és gyümölcs akár nyersen, akár főzve fogyasztható. Szem előtt kell azonban tartani az egyéni érzékenységet. Gyakran okoz panaszt például a nyers uborka, a karfiol, a sárgadinnye és a banán fogyasztása.

                           

 

Fűszerszegénység:

Nincs szükség az ízetlen, fűszertelen ételek fogyasztására. Szabadon alkalmazhatók a levélfűszerek: petrezselyem, kapor, zeller, bazsalikom, kakukkfű, borsikafű, oregano akár zöld, akár szárított formában. Használható ételízesítő, kevés fokhagyma, ízesítésre vöröshagyma is. Ezeket azonban lehetőleg az epebeteg ne egye meg, csak ízesítsen vele. Nem ajánlott az erős csípős fűszerek – bors, torma, mustár, csípős paprika – alkalmazása.

 

A diéta tehát nem csak burgonyából és rizsből áll, bár ezek fogyasztása főleg műtét vagy epeköves roham után ajánlott.

 

Pár szó az édességekről: a vajas krémes torták, zsíros tésztából készült sütemények és a friss, meleg kelt tésztán kívül nincs megszorítás. Fogyaszthatók a piskóták, linzerfélék, kevert tészták, pudingok.

 

 

A tejet, tejes ételeket a betegek nagy része jól tűri, ezért nincs szükség korlátozásra.

 

A tojás a legtöbb betegnek panaszokat okoz, főleg a zsíros szalonnák, rántotta. Ezért elsősorban ételkészítéshez ajánlott.

 

 

A diétában alkalmazható étrend:

 

Reggeli:

tea, tejeskávé, zsemle, kifli, Graham-kenyér, barna kenyér, pirítós, sovány felvágottak, zsírszegény margarin, sovány sajtok, sovány túró, méz, lekvár.

 

Ebéd:

zöldséges levesek daragaluskával, májgaluskával, kevés tésztával. Krémlevesek, nyáklevesek. Párolt, főtt, grillezett sovány húsok. Vagdalt szelet, húsgombóc. fúrógombóc, stíriai metélt, zsírszegény süteményfélék. Zöldségfélék közül: sárgarépa, zeller, fejes saláta, zöldbab, patisszon, cukkíni, sütőtök, főzőtök, paraj, sóska, kelvirág, kelbimbó, brokkoli, burgonya, rizs önálló ételként és ételkészítéshez is.

 

Tízórai:

gyümölcsök, tejes gyümölcsturmixok, gyümölcslevek, pudingok, zsírszegény, só sajtos kekszek

 

Uzsonna:

a tízórainál említett étekféleségek

 

Vacsora:

az ebédnél és reggelinél említett ételféleségek.

 

 

Mintaétlap:

 

1. nap

R: citromos tea, párizsi, paradicsom, kifli

E: zöldségleves, vagdalt szelet, tökfőzelék

V: körözött, barna kenyér, gyümölcslé

 

2. nap

R: citromos tea, Rama margarin, trappista sajt, zsemle

E: csontleves, sült csirke, párolt rizs 1/2 adag, párolt sárgarépa 1/2 adag

V: rakott burgonya, csemege uborka

 

3. nap

R: tejeskávé, margarin, jam, Graham-kenyér

E: reszelt-tészta leves, sült hús, salátafőzelék

V: gépsonka, hónapos retek, barna kenyér, paradicsom ivóié

 

4. nap

R: citromos tea, Zala felvágott, barna kenyér

E: húsleves, főtt hús, sóskamártás, burgonya

V: töltött cukkíni kapormártással

 

5. nap

R: tejeskávé, margarin, kockasajt, zöldpaprika, zsemle

E: rántott leves, töltött csirkecomb, burgonyapüré, befőtt

V: virsli, gyümölcslé

 

6. nap

R: citromos tea, kefires túró, barna kenyér

E: daragaluska-leves, natúrszelet, zöldbabfőzelék

V: rizses hús, fejes saláta

 

7. nap

R: citromos tea, húskenyér, pritamin, barna kenyér

E: csirkeragu-leves, túrógombóc

V: kenőmájas, paradicsom, barna kenyér