Diéták

 

         Táplálkozási piramis:

 

A táplálékpiramis lényege:

 

 

a legelterjedtebb szimbólumrendszer, amely az élelmiszereket táplálkozásélettani szempontból csoportokra osztva ábrázolja, a piramis nemcsak az élelmiszereket mutatja be fő tápanyag-összetevőjük alapján, hanem a mennyiségi ajánlásokat is tartalmaz:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A táplálékpiramis felépítése:

 

 

-

étkezésünk alapját az alsó sorban a legnagyobb mennyiségben (35%) fogyasztásra ajánlott a gabonaféléknek kell kitennie, mégpedig a teljes, héjat is tartalmazó magvaknak illetve a teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó pékáruknak, tésztaféléknek

                             

 

-

a piramis következő sávján osztoznak a zöldségek és a gyümölcsök (friss, aszalt és konzervgyümölcsök, kompótok és gyümölcslevek), előbbiek aránya kicsivel magasabb kell legyen: ez 18% illetve 13%-ot jelent. Igyekezni kell lehetőleg minél több frisset fogyasztani ezekből az ételekből, a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok, rostok és szénhidrátok miatt

 

  

-

a következő 12%-nyi piramiskockán osztoznak a húsok - ami legjobb, ha hal vagy szárnyas - valamint húspótlók (a tojás, a hüvelyesek és az olajos magvak), mellettük ugyanilyen 12%-os arányban fogyaszthatunk tejet és tejtermékeket

                             

 

-

a piramis csúcsán mindössze 10% mennyiségben vannak a zsiradékok és az édességek

 

               

 

A táplálékpiramis használata:

a napi tápanyagszükségletet fedező élelmiszerek a táplálékpiramisban elfoglalt helyüknek megfelelő arányban szerepeljenek az étrendben.

 

  • gabonafélék:

ajánlott naponta többször gabonafélékből készült táplálék fogyasztása (6-11 egységnyi), de a választékban előnyben kell részesíteni a teljes értékű, korpát is tartalmazó lisztből készült, illetve magvakat is tartalmazó termékeket (a teljes értékű gabonaféle elnevezéssel jelölik a gabonamagvak értékeinek megtartásával, teljes őrlésű, korpát is tartalmazó lisztből készült, növényi magvakkal kiegészített élelmiszereket, táplálékokat, valamint a hántolatlan, barna rizst)

-gabonafélékből egy egység: 1 szelet kenyér (4 dkg), 1 kifli (4 dkg), 5 dkg (fél adag) tarhonya, galuska, 10 dkg (fél adag) készre főzött rizs, hántolt árpa, gabonapehely, fõtt tészta, 5 dkg kukorica, 1 db palacsinta, 1 db kisebb pogácsa (3 dkg), 1 szelet pizza (4 dkg), 3 evőkanál müzli, 1 vékony szelet kalács (3 dkg)

 

  • zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök:

 az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen eleme a rendszeres zöldség-, főzelék- és gyümölcsfogyasztás, amiből naponta 6-11 egység fogyasztása javasolt

-zöldség-, főzelék- és gyümölcsfélékből egy egység: 1 db nagyobb paradicsom, zöldpaprika, sárgarépa, uborka, 6 db retek, 10 dkg főtt, párolt főzelékféle, friss saláta, 10 dkg készre főzött száraz hüvelyese (bab, lencse, sárgaborsó), 1 db kisebb (10 dkg) burgonya, 1 db alma (nagyobb), körte, narancs, grapefruit, banán, őszibarack, 10-15 dkg egyéb friss, mirelit, párolt gyümölcs, 3 dkg aszalt gyümölcs, 2 dl teljes zöldséglé, gyümölcslé

 

  • tej és tejtermékek:

 a tej és a tejtermékek csoportja igen értékes és fontos része az egészséges táplálkozásnak, minden nap 3-4 egység fogyasztása javasolt

-tej és a tejtermékekből egy egység: 1 pohár (2 dl) tej, tejes ital, joghurt, kefir, aludttej, 5 dkg félzsíros túró, 3 dkg sajt, 2 db ömlesztett (kocka) sajt

 

  • húsok, húskészítmények, halak, tojás, szója:

 fontos szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban, javasolt naponta 2-3 egység húst, húskészítmény fogyasztása, az egészséges táplálkozás fontos eleme a hal, főként a tengeri hal, halból legalább hetente egyszer 1 egység étrendbe iktatása javasolt

-húsból, húskészítményekből, halakból, tojásból, szójából egy egység: 10 dkg sovány sertés, baromfi, marha, borjú (nyers súly), 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott, 15dkg hal

 

  • zsiradékok:

 zsiradékokra éppen úgy szükség van, mint a többi tápanyagra, hiszen a legjobb energiaforrások, másrészt zsiradékokból kapja a szervezet a nélkülözhetetlen (esszenciális) zsírsavakat, emellett a vitaminok egy részének felszívódásához is zsiradékra van szükség. Általában lényegesen több zsírt fogyasztunk a kívánatosnál, aminek káros következményei vannak: a túlzott zsiradékbevitel növeli egyes betegségek kockázatát. Ételkészítéshez, kenyérkenéshez célszerű kevesebb zsiradékot használni a zsírban, koleszterinben gazdag élelmiszerekből, ételekből ritkább és kevesebb fogyasztása ajánlott, az ételkészítéshez, kenyérkenéshez az állati eredetű zsírok helyett célszerű növényi eredetű zsiradékok használata.

mindennapi jó tanácsok: az ételkészítéshez, kenyérkenéshez csak igen kevés zsiradék használata javasolt, kerülendő minden felesleges zsír, a sovány húsokat, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket kell előtérbe helyezni, mellőzendő a zsírban gazdag ételek, édességek fogyasztása, kerülendő a zsiradékban való sütés, máj, májból gyártott húsipari termékek legfeljebb 10-14 naponként egyszer kerüljenek az étrendbe, tojásból pedig hetenként 4-7 darab fogyasztása javasolt

 

 

 

 Szív érrendszeri diéta: https://dominomed.hu/sziv-errendszeri-dieta

 

                                                              

 

 

Epebetegek étrendje:https://dominomed.hu/epebetegek-dietaja

 

 

 

Reflux diéta:https://dominomed.hu/reflux-dieta